Camera Deputaților RESPINGE moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției CONTINUĂ procedura de revocare a procurorului general

Camera Deputaților RESPINGE moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader. Ministrul Justiției CONTINUĂ procedura de revocare a procurorului general
Publicat: 31/10/2018, 13:57
Actualizat: 25/03/2019, 22:02

Moțiunea simplă a fost respinsă de deputați cu 171 de voturi „împotrivă”, 99 „pentru” și 5 abțineri.7 deputați nu au votat deloc.

Urmăriți AICIvotul final din Camera deputaților, la moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader.

Este normal ca deputații social-democrați să își apere miniștrii, a explicat liderul acestora, Daniel Suciu, pentru Mediafax, după ce moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader a fost respinsă.

„E normal, adică suntem partid la guvernare, ne apărăm miniștrii, nu facem ce ne spune Opoziția. Dacă avem ceva de analizat, o vom analiza în CEx, în coaliție, dar nu cad în jocurile opoziției,” spune Suciu.

Președintele USR, Dan Barna, a acuzat solidaritatea coaliției guvernamentale în jurul ministrului Justiției, pe care o echivalează cu un scut pentru președintele PSD.

„Este încă o confirmare că această majoritate a decis să fie în continuare separată de popor, de România aș spune. Tudorel Toader este menținut în poziția aceasta de impresar al infractorilor din România. USR va continuă să susțină ceea ce peste un milion de oameni au spus deja, că România trebuie să fie o țară fără penali în funcții publice. Vom continua să utilizăm toate instrumentele pe care le avem pentru a bloca ceea ce vedem că se întâmplă în România. Vedem un Parlament care contină să rămână la brelocul personal al lui Liviu Dragnea și toate eforturile sunt de sabotare a statului,” a afirmat Barna, după vot.

„Solidaritatea PSD în protecția penalilor este una impecabilă. În momentul de față, România este un stat în care avem o majoritate PSD-ALDE care a decis să facă bloc în jurul lui Liviu Dragnea. (…) lar disprețul pe care îl arată actuala majoritate nu este o surpriză. Am văzut-o ieri pe doamna Dăncilă fugind în momentul în care a fost întrebată despre Coletiv, un fapt de o umanitate și de o traumă a societății, și a refuzat să dea orice comentariu,” a completat Barna.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat miercuri, înainte de votul pe moțiunea simplă la adresa ministrului Tudorel Toader, că PSD nu trebuie să facă jocul opoziției la vot, dar îi reproșează ministrului că nu a dat ordonanță pe amnistie și grațiere și nu a lucrat în echipă.

„Nu înseamnă că noi trebuie să facem jocul cuiva, ca să demonstreze că nu avem majoritate. Nu facem jocul Opoziției. Ei trebuie să se roage de români să îi ierte, dacă nu eram noi să modificăm, trebuia să facă ei. Trebuiau să facă legea lustrației. (…)L-aș ]ntreba (n.r.: pe Tudorel Toader), eu personal, dacă dă amnistia și grațierea”, a spus Cătălin Rădulescu.

Întrebat dacă Toader a îndeplinit programul de guvernare, Rădulescu a răspuns: „Da și nu, în afară că a făcut două chestiuni să ceară revocarea doamnei Kovesi si a acestui procuror general, dânsul nu a făcut să ne ajute cu experiența dânsului, și ca profesor universitar și judecător CCR, în a face modificări la legile Justiției și la Codul Penal și de Procedură. Ne bucuram să lucreze în echipă mai mult cu noi”.

Rădulescu avertizează că un ministru care nu respectă directivele coaliției de guvernare și ale PSD nu poate rămâne la Palatul Victoria, nefiind un post obținut pe persoană fizică.

„Totdeauna există această posibilă remaniere, nu numai față de ministrul Justiției și față e alții, care nu vor decizii ale coaliției. Sigur că ministrul care nu face ce spune coaliția și partidul, atunci sigur că nu mai poate să stea”, a spus Cătălin Rădulescu.

Opoziția încă mai speră într-o minune, deși dezbaterile de marți pe textul moțiunii nu a stârnit un interes deosebit, iar Tudorel Toader stătea pe Facebook în timpul dezbaterilor.

„Un scenariu din ce în ce mai plauzibil! Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a căzut în dizgrația PSD pentru că nu a vrut să dea ordonanța de amnistie, atât de dorită de Liviu Dragnea,” scrie deputatul Gigel Știrbu pe Facebook. „Este foarte probabil ca acesta să fie remaniat din funcție în urma moțiunii simple depuse împotrivă lui, la care PSD va avea grijă să asigure voturile necesare pentru a o putea numi interimar pe Carmen Dan la Justiție, care să dea mult dorita AMNISTIE, pentru ocrotitorii ei. Dacă se va da OUG pe amnistie, va fi un ,,frumos cadou” de 1 decembrie, în anul aniversării Centenarului.”

Referitor la votul în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va sugera social-democraților cum să voteze la moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, lăsând la latitudinea fiecărui ales să își exercite votul. De cealaltă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că e rolul majorității să voteze împotrivă.

Deputat PNL: Toader, căzut în dizgrație pentru că nu a dat OUG pe amnistie, înlocuit cu Carmen Dan

Documentul prin care Opoziția îi cere demisia ministrului Justiției îl face vinovat pe Tudorel Toader de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

Liberalii arată, în moțiunea simplă, că ministrul Justiției este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă. Pe parcursul a 20 de puncte, tot atâtea câte au fost în rapoartele realizate de ministrul Justiției prin care a propus revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, PNL și USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiției”.

De asemenea, ministrul Justiției este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe Legile Justiției, că le-a făcut infractorilor „un cadou” și că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

Doar 70 de deputați se aflau în sală marți, la citirea moțiunii simple împootriva ministrului Justiției. Dezinteres, sfidare și ironii. Tudorel Toader posta pe Facebook o poză cu fiul său, alături de o tânără, în timp ce Stelian Ion (USR) îl acuza pentru modul defectuos în care conduce ministerul.

Pentru a reveni la normalitate în domeniul justiției este necesar ca recuperarea prejudiciilor să fie o măsură prioritară, a afirmat TudorelToaderîn plenul de marți al Camerei Deputaților unde parlamentarii au dezbătut moțiunea simplă.

„Revenirea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar și cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare”, a spus ministrul Justiției.

„Mi s-a reproșat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanței. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea știe, care știe, că legea civilă are efecte numai pentru viitor„, a răspuns TudorelToader.

Ministrul a făcut referire la importanța ordonanței pentru a nu intra în vigoare automat pensionările anticipate.

„Ați făcut referire la Secția de anchetare a magistraților, trebuie să scot în evidență că cel puțin în două rânduri, CCR a spus că soluția legislativă e constituțională. Să vă aduc aminte că decizia CCR arată că nu încalcă independența, ci e o formă de garanție a indepedenței. (…) Ați întrebat ce le-am spus colegilor Comisiei de la Veneția. Cel puțin în două rânduri, când au fost la Ministerul Justiției și au discutat cu alte oficialități, au invitat un reprezentant al legiuitorului, pentru că altfel eu mă exprimam ca membru al Comisieie si ca membru al Guvernului”, a completatToader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Statul plăteşte câte 15.000 de lei. Românii ce vor primi cele 2 vouchere. E urgent
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu